BAZYLIA POSPOLITA

Bazylia jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych Dalekiego Wschodu, a za jej ojczyznę uważa się obszar od Azji południowo-zachodniej po Iran. W XV wieku roślina ta dotarła do południowej Europy, gdzie zaczęto ją uprawiać. Do dziś jest bardzo cenioną przyprawą kuchni włoskiej, hiszpańskiej i francuskiej.

Właściwości. Ziele bazylii zawiera olejek eteryczny, związki garbnikowe, flawonoidy, fitosterole i sole mineralne. Wzmacnia czynności żołądka, poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego – przyspiesza trawienie, ułatwia przyswajanie pokarmów, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega długotrwałym wzdęciom, pobudza serce i system nerwowy do lepszej pracy.

Zastosowanie. W kuchni jako przyprawy używamy świeżych lub suszonych liści oraz ziela bazylii, dodając ją do sosów, drobiu, ryb, jaj. We Włoszech przyprawa ta stanowi popularny dodatek do „pizzy’ . Bazylia dodaje potrawom specyficznego tylko dla siebie aromatu i smaku.

Uprawa. Do uprawy bazylii wybieramy w ogrodzie grządkę położoną w zacisznym, ale dobrze nasłonecznionym miejscu. Dobrze udaje się w ziemi przygotowanej dla pomidorów. Nasiona wysiewamy już w marcu w mieszkaniu, do skrzyneczek lub doniczek, które ustawiamy na parapecie okiennym nad kaloryferem, gdyż nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze 20 – 25 C. Bazylię wysiewamy niezbyt gęsto po uprzednim wyrównaniu ziemi w skrzyneczce. Zasiew wklepujemy starannie deseczką, a niektórzy ogrodnicy zalecają nawet przysypywanie nasion 2 – 3 milimetrową warstwą ziemi i ponowne uklepywanie uprawy. Gdy siewki mają już 3 – 4 liście i wzeszły zbyt gęsto, możemy je rozpikować. Bazylię wysadzamy do gruntu dopiero mniej więcej w połowie maja w rozstawie 25 na 40 centymetrów, zwracając uwagę na dobre wymieszanie ziemi przy szyjce korzeniowej. Aby lepiej wykorzystać ziemię w międzyrzędach, przed wysadzaniem bazylii można wysiać sałatę lub rzodkiewkę. W czasie wzrostu bazylii ziemi nie podlewamy zbyt obficie, ale dość często spulchniamy ją. Liście i ziele możemy zbierać na bieżące potrzeby przez cały okres wegetacji rośliny. Do suszenia najlepiej nadaje się zbiór z okresu kwitnienia. Ścinamy wtedy rośliny na wysokości 6 – 8 centymetrów od ziemi, gdyż w ten sposób pozwalamy roślinie na nowy odrost, który da nam plony po 6-8 tygodniach od pierwszego zbioru.

Ziele rozkładamy do suszenia cienką warstwą w miejscach suchych i przewiewnych. Bazylia jest rośliną bardzo wdzięczną w ogrodowej uprawie, gdyż w okresie wzrostu wydziela przyjemny, korzenno-cynamano- wy zapach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>