Co zawiera napar herbaciany?

– 16 – 25 procent związków białkowych (wśród nich niemal wszystkie enzymy ważne w procesie przyswajania pokarmu przez organizm), 17 aminokwasów stanowiących o jego dużych właściwościach odżywczych,

– cały alfabet witamin (wśród nich bodajże najcenniejszą witaminę P – zwaną też C2, która znacznie wspomaga przyswajanie przez nasz organizm witaminy C),

– liczne kwasy organiczne, między innymi szczawiowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy i pirogronowy,

– związki garbnikowe – podstawowy z nich to tanina,

– alkaloidy, z których najbardziej znanym jest kofeina zwana w zestawie herbaty teiną (herbata zawiera 1-4 procent kofeiny, a więc znacznie więcej niż kawa, tylko że mająca działanie toni- zujące (teina działa łagodniej i nie odkłada się w organizmie, co wyklucza niebezpieczeństwo zatrucia), herbata zawiera ponadto olejki eteryczne, związki pektynowe, węglowodany i glikozydy.

W Azji napar herbaciany od stuleci uważany jest za uzdrawiający, niemalże „cudowny napój, który początkowo stosowany był wyłącznie jako lekarstwo ogólnie wzmacniające, pobudzające wszelkie funkcje życiowe organizmu. A ponieważ herbata ponadto usuwa zmęczenie i zaspakaja głód (dzięki obfitości między innymi łatwo przyswajalnego białka), nic w tym dziwnego, że stała się nieodzownym napojem podróżników, marynarzy i żołnierzy. Mocny napar herbaciany jest lekiem regulującym pracę całego przewodu pokarmowego – ułatwia proces trawienia i przyswajania pokarmów, działa bakteriobójczo, oczyszcza jelita ze zbędnych toksycznych złogów. Herbata sprzyja kumulowaniu się odpowiednich porcji witaminy C w wątrobie, nerkach, nadnerczu i śledzionie, dzięki czemu poprawia nie tylko wydolność, ale również stan zdrowotny tych organów. Działa lekko moczopędnie, pobudza do pracy płuca, a skórę do wydzielania potu usuwającego toksyny z organizmu. Jest zatem dobrym stymulatorem przemiany materii. Rozszerzając lekko naczynia, ułatwia krążenie krwi sprzyjając utrzymaniu jej normalnego ciśnienia. Usuwa zmęczenie komórek nerwowych, wreszcie dzięki zawartości łagodnie działającej kofeiny rozjaśnia umysł, zwiększa fantazję i zdolność kojarzenia.

Jednak wiele swoich cennych właściwości herbata traci, jeśli jest nieumiejętnie zaparzona. Trzeba przede wszystkim pamiętać, że jest ona delikatnym ziołem i w związku z tym powinniśmy przyrządzać ją z uwzględnieniem wielu niemalże „sekretnych zasad.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>