CZARNUSZKA SIEWNA

Czarnuszka jest rośliną pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego gdzie występuje w stanie dzikim. W Polsce była przyprawą modną już w średniowieczu. Obecnie chyba zbyt mało ją doceniamy.

Właściwości. Nasiona czarnuszki bogate są w olejki eteryczne, goryczki i garbniki, zawierają też sporą ilość oleju tłustego. Przyprawa ta przede wszystkim pobudza czynności trawienne żołądka, ale ma też właściwości moczopędne. Wielu zielarzy twierdzi, że czarnuszka jest niezastąpiona w schorzeniach reumatycznych, gdyż znakomicie rozpuszcza wszelkie złogi gromadzące się w naszym organizmie.

Zastosowanie. Czarnuszka może być składnikiem wszystkich mieszanek przyprawowych (znajduje się na przykład w pieprzu ziołowym). Zioło to dodane do marynowanych ogórków, przydaje im nie tylko smaku, ale również jędrności i trwałości. Przyprawą tą czasami posypany jest bochenek chleba „zakopiańskiego , a zielarze zalecają posypywanie nią (przynajmniej raz dziennie) kromki chleba z masłem. Przy wyraźnie osłabionych czynnościach trawiennych żołądka można zażywać mieloną czarnuszkę dwa razy dziennie mniej niż pół łyżeczki po jedzeniu.

Uprawa. Czarnuszka obok walorów zielarskich posiada też walory ozdobne, przypomina większy chaber i często urozmaica barwną mozaikę kwiatów ogrodowych. Jest rośliną jednoroczną. Dobry zbiór wymaga ciepłego i długiego lata, żyznej ziemi i nasłonecznionego miejsca w ogrodzie. Siejemy ją w kwietniu (przeważnie w drugiej jego połowie) od razu do gruntu, w rządki odległe od siebie o 25 centymetrów, wysiewając 1 – 2 g nasion na 1 m . Zasiew koniecznie przykrywamy 1-centymetrową warstwą ziemi. Czarnuszka wschodzi po około 2 tygodniach i musi być od razu bardzo starannie odchwaszczona. Roślina krzewi się dosyć słabo, rośnie do wysokości 20 centymetrów, ma pędy wzniesione ku górze, jasnozielone liście i nikłe niebieskożółtawe kwiaty. Zioła zbieramy w momencie, gdy torebki nasienne zaczynają brunatnieć, a zawarte w nich nasiona czernieją. Ścinamy całe pędy z torebkami, dosuszamy w przewiewnych miejscach i wykruszamy nasiona, które przed przechowaniem jeszcze raz sprawdzamy, czy są suche. Czarnuszkę zmieloną (mielimy tylko do zażywania łyżeczką) przechowujemy w małych i bardzo szczelnych zamkniętych naczyniach, gdyż łatwo wietrzeje.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>