DOCEŃMY ZIARNA ZBÓŻ

Ziarna zbóż stanowiły zawsze, szczególnie u białych ludzi, podstawę pożywienia. Zboże (żyto, pszenica, jęczmień czy owies) należy do grupy roślin jednoliściennych i jest przez to znakomicie przyswajane przez nasz organizm, dostarczając mu węglowodanów, protein, witamin i mikroelementów. Ziarna łączą w sobie cechy owocu i nasiona, a składniki odżywcze znajdują się w nich w doskonałej równowadze. Mimo że posiadają tyle walorów, coraz rzadziej pojawiają się w naszych domowych jadłospisach w czystej postaci. Chleb pieczony jest z pszenicy lub żyta, ale biała mąka to prawie bezwartościowy miąższ. Substancje odżywcze znajdują się w skórze ziarna, w kiełku i w warstwie przylegającej bezpośrednio do skórki, a te części – czyli otręby – odrzucamy, karmimy nimi zwierzęta.

Najbardziej wartościowy jest chleb razowy, czyli wypiekany z mąki pochodzącej z tak zwanego grubego przemiału. Wielu dietetyków preferuje „razowiec” żytni twierdząc, że to zboże najlepiej pobudza jelita do pracy, a ponadto wytwarza w procesie fermentacji minimalne dawki alkoholu niezbędnego dla utrzymania równowagi w naszej florze bakteryjnej.

Wprowadzając do codziennego pożywienia chleb razowy nie zapominajmy o ziarnach zbóż, które możemy spożywać także w innej postaci. Przedawkowanie nam nie grozi, a dieta taka wyraźnie wzmacnia cały organizm.

Gotowana pszenica. Ziarna pszenicy płuczemy pod bieżącą wodą, moczymy przez noc – zalewając 1 objętość pszenicy 5 objętościami wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, spożywamy z drobno krojonymi gotowanymi jarzynami lub dodajemy do różnego rodzaju zup.

Żyto z ryżem. Żyto moczymy przez noc, gotujemy podobnie jak pszenicę i mieszamy z gotowanym ryżem w proporcji 1:1.

Surówka z płatków owsianych. Płatki owsiane mieszamy z drobno posiekanymi orzechami (laskowymi lub włoskimi), rodzynkami, drobno siekanymi suszonymi owocami (śliwkami, jabłkami i gruszkami). 12 łyżek „mieszanki” zalewamy na noc 1 szklanką przegotowanej wody z miodem. Rano, tuż przed spożyciem, można do surówki dodać 1 utarte jabłko lub pół szklanki jogurtu.

Kasza jaglana z jarzynami. 1 szklankę kaszy prażymy, ciągle mieszając, przez 10 minut na patelni pokrytej cienką warstwą oleju. Następnie prażoną kaszę zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut z dodatkiem soli. W tym czasie w oleju dusimy jarzyny – cebulę, kapustę i marchew. Ugotowaną kaszę łączymy z jarzynami.

Placki jęczmienne. Mąkę jęczmienną mieszamy z olejem tak, by powstała plastyczna masa, następnie dodajemy tyle wody, aby otrzymać miękkie ciasto nadające się do rozwałkowania. Szklanką wycinamy krążki. Ciasto pieczemy w piekarniku na blasze wysmarowanej olejem tak długo, aż brzegi placków zarumienią się.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>