ESTRAGON

Estragon zawiera olejki eteryczne, garbniki, gorycze, witaminy, sole mineralne. Jego ziele wzmacnia żołądek, jest skuteczne na wszelkie nieżyty dróg trawiennych. Zastosowanie. Zarówno świeże, jak i suszone ziele można dodawać do mięsa, zup i sosów. Ze względu na ostry, korzenny smak estragon jest przyprawą bardzo pożyteczną w każdej kuchni, jednak niedostatecznie przez nas docenianą. Niektóre gospodynie domowe używają ziela do marynat.

Uprawa. W Polsce rozpowszechniona jest uprawa estragonu, rozmnażającego się wegetatywnie z podziemnych rozłogów. Rośliny lokalizujemy w ogrodzie, w miejscu, gdzie będziemy mogli je pozostawić przez kilka lat, ale w terenie odkrytym, nie zaciemnionym. Estra- gon możemy rozmnażać wczesną wiosną przez wysadzanie podziemnych rozłogów albo w maju przez rozsadzanie z podziału starego krzaka. Sadzimy rośliny na głębokości 6 -10 centymetrów w rozstawie 50 na 30 centymetrów. Estragon rośnie wysoko, do 1 metra. Posiada wąskie, wydłużone liście i zielonkawożółte kwiaty zebrane w wiechę osadzoną na szczycie łodygi.

Do suszenia ziele tniemy w początkowym okresie zawiązywania przez nie pączków, na wysokości co najmniej 10 centymetrów od ziemi, gdyż dzięki temu jesienią otrzymujemy drugi plon. Suszymy rozłożone cienką warstwą, oddzielamy liście i kruszące się części łodyg od części zdrewniałych. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>