HERBATY ZIOŁOWE

Pisząc o tradycyjnej herbacie, nie sposób nie wspomnieć o herbatach ziołowych. Wiele gotowych mieszanek można już nabyć w sklepach zielarskich. Kilka ziół polecam, zwłaszcza że można je zebrać i suszyć samemu.

Dziurawiec zwyczajny. Ten niski półkrzew o drobnych listkach i żółtych kwiatach zebranych w charakterystyczne baldachy spotkać możemy dosłownie wszędzie – na łące, leśnej polanie, a nawet przy miedzy. Kiedy zakwitnie – najczęściej w końcu czerwca i w lipcu – ścinamy same szczyty kwitnących pędów i suszymy je w cieniu, w przewiewnych miejscach.

Dawniej dziurawiec zwany był „wszechlekiem” na liczne schorzenia. Dzisiaj zielarze stosują go przede wszystkim w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, ale jest skuteczny także w stanach wyczerpania nerwowego, bezsenności, ogólnego osłabienia.

Ponieważ dziurawiec usprawnia całą przemianę materii, picie go jako codziennej herbaty zalecać można wszystkim, nawet nie cierpiącym na konkretne dolegliwości: 10-15 g suszonego ziela zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i pijemy 2 razy dziennie zamiast tradycyjnej herbaty.

Mięta pieprzowa. W Polsce rośnie 8 gatunków mięt. Najpopularniejszą z nich jest mięta pieprzowa, wyrastająca do wysokości kilkudziesięciu centymetrów. Jest to zioło o ciemnozielonych liściach i łodygach lekko zabarwionych fioletem. Spotkać je można przede wszystkim nad rzeką, przy rowach, na wilgotnych łąkach. Miętę możemy też uprawiać w skrzynce na balkonie czy wręcz w doniczkach, zawsze obficie podlewając.

Na herbatę zbieramy listki, kiedy jeszcze nie rozwiną się kwiaty, suszymy je w słoneczne dni w cieniu. Mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa żółcio- pędnie, poprawia apetyt. Jest więc doskonałym napojem po zjedzeniu każdego posiłku. Około 5 g ziela zalewamy szklanką wrzącej wody i pijemy zamiast tradycyjnej herbaty 2 – 3 razy dziennie.

Rumianek pospolity. Rumianek spotykamy często pośród zboża, na miedzach, przy polnych drogach. Zioło to rośnie do wysokości 50 centymetrów. Od maja do lipca zbieramy całe koszyczki jego białych kwiatów, z charakterystycznymi żółtymi środkami, suszymy je w cieniu w przewiewnym miejscu.

Rumianek działa korzystnie na cały przewód pokarmowy i moczowy, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Łyżkę stołową rumianku zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem około 10 minut. Pijemy 1 – 2 szklanek dziennie.

Lipa drobnolistna. Lipa to drzewo, żyjące nawet kilkaset lat. Nazwa – drobnolistna wywodzi się stąd, że ma drobne, od spodu szare liście. W ziołolecznictwie używa się kwiatów lipy – drzewo kwitnie w czerwcu i lipcu. Kwiaty zbieramy w ciepłe dni, kiedy najpiękniej pachną, suszymy rozłożone cienką warstwą w cieniu, w przewiewnym miejscu.

Kwiat lipy tonizuje nadwyrężony system nerwowy, pomaga w bezsenności, ułatwia trawienie, ma także działanie napotne i rozgrzewające. Łyżkę stołową kwiatu lipy zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy na około 10 minut i pijemy 2 – 3 razy dziennie, szczególnie w chłodne jesienne i zimowe dni.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>