JAK JESC?

Pokarm, szczególnie ten zawierający najwięcej witamin, jest niejako akumulatorem różnorodnej energii. Polski zielarz, radiesteta i jasnowidz – Czesław Andrzej Klimuszko w swojej książce „Moje widzenie świata” tak pisze:

W całej przyrodzie energia przemieszcza się tam, gdzie zaistnieje próżnia. Spożywanie pokarmu jest właśnie tym przemieszczaniem pierwiastków twórczych oraz energii z przyrody żywej do organizmu ludzkiego. Jest to odwieczne prawo, na którym opiera się początek i byt świata organicznego. Człowiek, aby mógł żyć, musi się odżywiać. Żeby jednak spożyty pokarm przyniósł człowiekowi wymagane, istotne korzyści, muszą zaistnieć ku temu odpowiednie czynniki.

Otóż wyzwolenie życiodajnych sił zawartych w prawidłowo dobranym pożywieniu rozpoczyna się już w jamie ustnej. Dokładne żucie pozwala rozdrobnić je na mikroskopijne cząsteczki, nasączone dostatecznie śliną. W czasie dokładnego miażdżenia, szczególnie warzyw i owoców, uwalniamy z nich część energii, która od razu przenika poprzez język i zęby do systemu nerwowego. Również sam proces trawienia też rozpoczyna się w jamie ustnej. Pepsyna zawarta w ślinie stanowi dla pożywienia swoiste „drożdże . Im dłużej żujemy, tym więcej śliny przenika do pokarmu, co ułatwia proces trawienia w żołądku, do którego zdąży napłynąć dostateczna ilość soków. Powoduje to również pełniejsze wchłonięcie w jelitach niezbędnych organizmowi aminokwasów, cukrów, kwasów tłuszczowych, witamin, soli mineralnych czy enzymów.

Jeśli będziecie pokarm dokładnie przeżuwać szybko stwierdzicie, że zjadacie znacznie mniej. Wtedy oprócz złudzenia, że jedząc wolniej, jemy więcej, pokarm jest lepiej trawiony i przyswajany przez organizm. Jedzenie zbyt dużych porcji to niepotrzebne marnotrawstwo i obciążenie dla przewodu pokarmowego.

Amerykanin H. Fletscher, cierpiąc na przewlekłe schorzenie żołądka i jelit, postanowił tak dokładnie przeżuwać pokarmy, że połykał pożywienie dopiero wtedy, kiedy miało ono konsystencję płynną. Ta swoista kuracja przyniosła mu znaczną ulgę już po kilkunastu dniach, a po kilku tygodniach nastąpiła zdecydowana poprawa zdrowia. Ta metoda wielokrotnego przeżuwania pokarmów zyskała swego czasu w Stanach Zjednoczonych wielu zwolenników, którzy powołali nawet specjalne stowarzyszenie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>