KMINEK ZWYCZAJNY

Kminek jest bez wątpienia jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin przyprawowych w Europie. W Polsce spotkać go można powszechnie na łąkach i przydrożach, jest też w dużych ilościach uprawiany.

Właściwości. Kminek zawiera między innymi olejek eteryczny, kwasy organiczne, olej tłusty, związki białkowe i cukrowe. Pobudza czynności żołądka znacznie poprawiając trawienie, przeciwdziała wzdęciom, osłabianiu jelit. Jest moczopędny, poprawia czynności serca i systemu nerwowego.

Zastosowanie. Jako przyprawa kminek stosowany jest powszechnie do wyrobu wędlin, do mięs wołowych i wieprzowych, kwaszonej kapusty. Podnosi smak i strawność pieczywa, twarogu i serów. Używany jest przy wyrobie likierów. Wielu zielarzy zaleca zażywanie pół łyżeczki mielonego kminku po każdym bardziej obfitym posiłku, ale wtedy trzeba go popić kilkoma łykami chłodnego płynu.

Uprawa. Kminek wysiewamy w kwietniu w rzędy oddalone od siebie o 30 cm na głębokości 1 centymetra. Zużywamy około 1 g ziarna na 1 m . Roślina wschodzi po 14-16 dniach i od razu trzeba ją opleć z chwastów oraz spulchnić ziemię między rzędami. W pierwszym roku kminek wypuszcza rozetę pierzasto-dzielnych, zielonych liści, swoim wyglądem zbliżonych nieco do liści marchwi. Pędy kwiatowe wyrastają dopiero wiosną następnego roku, a drobne białe kwiaty zebrane w baldachy pojawiają się w końcu czerwca. Pędy nasienne ścinamy 10 centymetrów od ziemi już w pierwszej połowie lipca, gdy tylko zauważymy pierwsze brunatniejące nasiona. Kminek suszymy w małych snopkach, a wykruszone ziarno czyścimy na sicie. Przechowujemy w miejscach niedostępnych dla gryzoni, gdyż stanowi on ich prawdziwy przysmak.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>