KOLENDRA SIEWNA

Kolendrę zaliczyć można do najstarszych w świecie roślin zielarskich i przyprawowych. W Polsce jest powszechnie znana. Właściwości. Kolendra zawiera między innymi olejek eteryczny, związki kumarynowe, fitosterole, olejek tłusty, związki białkowe i cukrowe. Przyprawa wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, znosi stany skurczowe mięśni gładkich i przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i hamuje w nich nadmierny rozwój bakterii, skutecznie znosi uczucie sytości, przez co znacznie poprawia apetyt.

Zastosowanie. Kolendrę można dodawać do ciast (pierników, keksów, mazurków) oraz do tłustych mięs, gotowanego grochu i kapusty. Na równi z gorczycą białą można ją stosować do marynowanych ogórków i śledzi oraz do wszelkiego rodzaju domowych konserw.

Uprawa. Kolendrę wysiewamy w kwietniu w rzędy odległe od siebie o około 30 centymetrów na głębokości 1 centymetra. Na 1 mJ wystarczy około 1,5 g nasion. Roślina wschodzi po 14 – 20 dniach i od razu trzeba ją bardzo starannie opleć oraz spulchnić ziemię pomiędzy rzędami. Kolendra wytwarza najpierw rozetę liści, z których wyrasta rozgałęziony pęd kwiatowy. Kwitnie od połowy lipca do sierpnia, wtedy na szczytach pędów pojawiają się białe lub białoróżowe kwiaty. Zbiór owoców rozpoczynamy w momencie, kiedy kwiaty zaczną brunatnieć, ścinamy pędy na wysokości 10 cm od ziemi. Pędy wiążemy w luźne pęczki, dosuszamy pod dachem (najlepiej na strychu), wykruszamy i czyścimy owoce na sicie, przechowując je w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>