KURACJA DROŻDŻOWA

Drożdże są istotnym składnikiem kuracji wzmacniającej cały nasz organizm, przede wszystkim zaś system nerwowy. Nieprawdopodobnym wręcz wydaje się fakt, że na półkach sklepowych leżą kilogramy tego „cudownego środka”, dostępnego powszechnie ze względu na wielkość produkcji i cenę, a tymczasem wielu ludzi ugania się za drogimi, trudno osiągalnymi zagranicznymi specyfikami na wzmocnienie.

Drożdże (piwne lub piekarskie) są przede wszystkim bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierającego wszystkie podstawowe aminokwasy. A więc jako odżywka nie tylko nie ustępują, ale wręcz przewyższają białko zwierzęce. Według licznych źródeł dietetycznych zawierają około 50 procent substancji białkowych. W drożdżach znajdujemy też cały zespół witamin z grupy B. Są one wreszcie bogatym źródłem soli mineralnych, przede wszystkim zaś magnezu, żelaza, potasu, fosforu i wapnia.

Drożdże usprawniają wiele ważnych procesów w organizmie, między innymi przemianę węglowodanów, transaminację i dekar- boksylację aminokwasów do amin, oddychanie komórkowe i oddychanie skóry, doczynność ośrodkowego układu nerwowego, a powodując wzrost ilości białych krwinek, zwiększają odporność całego organizmu.

Tych kilka faktów, potwierdzonych zresztą powszechnie w naukowych laboratoriach, czyni z drożdży prostą domową, ogólnie wzmacniającą odżywkę. Polecam ją wszystkim, szczególnie w skąpym w witaminy okresie wiosennym, a przez cały rok osobom z osłabieniem ogólnym, osłabieniem systemu nerwowego, czynności przewodu pokarmowego, ze skłonnościami do różnego rodzaju schorzeń skórnych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>