MAJERANEK OGRODOWY

Dziko rosnący majeranek spotkać można w krajach położonych nad Morzem Śródziemnym. Do Polski sprowadzony został wraz z wieloma innymi roślinami przyprawowymi w średniowieczu przez kupców.

Właściwości. Ziele rośliny zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, związki garbnikowe, kwasy organiczne i sole mineralne. Działa pobudzająco na czynności trawienne żołądka oraz przeciwzapalnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego, gdzie przeciwdziała też nadmiernej fermentacji.

Zastosowanie. Majeranek, jako jedna z nielicznych przypraw, został całkowicie doceniony w polskiej kuchni. Nie ma gospodarstwa domowego, gdzie nie dodawano by tego starego ziela do zup (przed wszystkim żurku, flaków i grochówki) i pieczonych mięs (zwłaszcza schabu). Przyprawa stanowi niezbędny składnik prawie wszystkich gotowych przypraw do mięs i wędlin. Niektórzy zielarze zalecają zażywać pół łyżeczki zmielonego majeranku po każdym, bardziej sutym posiłku, popijając proszek chłodnym płynem.

Uprawa. Jak już pisałem, majeranek w Polsce w stanie dzikim nie występuje. Uprawiany w ogrodzie wymaga żyznej, próchnicznej gleby z dostateczną zawartością wapnia. Wysiewamy go do gruntu w miejscach dobrze nasłonecznionych w ostatnich dniach kwietnia lub na początku maja. Rzędy majeranku powinny być odległe od siebie o 25 – 30 centymetrów. Na 1 m zużywamy 0,5 g nasion. Rośliny kiełkują po około 14 dniach. Niektórzy ogrodnicy, kiedy majeranek wyrośnie na kilkanaście centymetrów w górę, przycinają szczyty pędów, powodując w ten sposób lepsze krzewienie się przyprawy, która tworzy wtedy pędy silnie rozgałęzione i z dużą ilością liści. Majeranek wyrasta na wysokość 40 cm, tworząc na szczytach pędów małe kuliste główki nikłych, białawych kwiatów. Plon zbieramy dwukrotnie w ciągu roku, pierwszy raz ścinamy ziele (około 7 centymetrów nad ziemią) na początku kwietnia, drugi raz (tuż przy ziemi) w końcu września. Rośliny jako przyprawy możemy używać w stanie świeżym przez cały sezon wiosenno-letni. Na zimę suszymy zawieszając w małych pęczkach w miejscach suchych i przewiewnych. Suche ziele wykruszamy odzielając go od zdrewniałych pędów. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>