MIKROELEMENTY

Połowa żelaza, które zawiera nasz organizm, znajduje się w hemoglobinie krwi, a więc z powodu niedoboru Fe cierpi przede wszystkim proces tworzenia krwi. Pierwszym objawem niedoboru żelaza, a często i anemii, jest ustawiczne nieuzasadnione ogólne zmęczenie.

Dorosły człowiek potrzebuje w ciągu doby około 15 mg żelaza. Oto zawartość Fe w niektórych produktach (w mg na 100 g produktu): fasola – 72 orzechy laskowe – 51 płatki owsiane – 45 kasza jęczmienna – 41 ser biały – 37 ser żółty – 19

Miedź (Cu). Miedź potrzebna jest organizmowi podobnie jak żelazo. W procesie tworzenia krwi żelazo jest w jej obecności lepiej przyswajane. Miedź jest też konieczna do sprawnego działania niektórych enzymów oksydoredukcyjnych. W ciągu doby każdy z nas potrzebuje 2 – 3 mg miedzi.

Podana w przybliżeniu zawartość Cu (w mg) w 1 kg suchej masy niektórych produktów spożywczych: szpinak – 70 sałata – 40 owies – 20 ziemniaki – 18 Dużo miedzi zawiera też wątroba wołowa i wieprzowa.

W procesach wytwarzania krwi, obok żelaza i miedzi, ważną rolę odgrywa kobalt oraz mangan. Ten ostatni biopierwiastek łagodzi ponadto toksyczne właściwości wielu związków.

Magnez (Mg). Magnez, podobnie jak wapń, spotykamy przede wszystkim we krwi, mięśniach i kościach. Pierwiastek ten ma swój ważny udział w pracy mięśni i systemu nerwowego, a jego niedobór powodować może wiele bardzo przykrych objawów, między innymi: drętwienie kończyn, skurcze mięśni, nadmierne wypadanie włosów, łamliwość paznokci, zawroty głowy, arytmię serca, bezsenność, poranne zmęczenie, różnego rodzaju „wędrujące bóle.

Dla utrzymania dobrej kondycji fizycznej potrzeba nam według różnych źródeł od 400 do 700 mg magnezu na dobę. Zawartość magnezu w produktach (ilość miligramów w 100 g): mak – 520 kakao – 440 soja – 250 orzechy laskowe – 230 kasza gryczana – 218 fasola – 169 czekolada – 131 groch – 128 owoc róży – 110 chleb razowy – 80 warzywa (marchew, pietruszka, seler) – 30

Cynk (Zn). Cynk koncentruje się przede wszystkim w mięśniach, wątrobie i nerkach. Jest niezbędny do prawidłowej przemiany białkowej i węglowodanowej, w procesach wzrostu i rozwoju całego organizmu. Przy niedoborze tego minerału następuje zachwianie metabolizmu, zmniejsza się możliwość przyswajania żelaza.

Dorosły człowiek potrzebuje w ciągu doby minimum 20 mg cynku. W jakich produktach znajduje się go najwięcej? Podaję ilość mg w 1 kg: otręby pszenne, kiełki pszenicy 130-200 grzyby 75-140 drożdże, orzechy, mąka 20 – 50 warzywa świeże 2 – 8

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>