MIÓD CZ. III

Ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze naturalny miód pszczeli powinien być stałym składnikiem naszego codziennego pożywienia. Jedną płaską łyżeczkę można podawać już dzieciom w wieku 1 – 4 lat, dzieci w wieku 5-12 lat mogą spożywać 2 – 5 łyżeczek dziennie i podobną porcję zalecałbym również dorosłym. Oczywiście miodu, tak jak każdego produktu spożywczego, nie powinniśmy jeść w nadmiarze, szczególnie przy nadkwaso- cie. W przypadku wyraźnie zwiększonych dawek leczniczych trzeba bezwzględnie stosować się do zaleceń lekarza.

Forma spożywania miodu może być różnorodna. Można nim słodzić wszelkie napoje – doskonale łączy się zarówno z herbatą jak i z mlekiem. Ponieważ wchłanianie cukrów prostych odbywa się górną częścią przewodu pokarmowego, a miód jest lekkostraw- ny i przebywa w żołądku krócej niż dwie godziny, dla lepszego wykorzystania jego właściwości energetycznych wskazane jest spożywanie go z dłużej trawionymi produktami, na przykład z chlebem (przede wszystkim razowym) i masłem, z różnego rodzaju surówkami warzywnymi, twarogiem, a nawet z surowym ogórkiem.

W okresie zimy i wiosny wyraźnie wzmacnia organizm wypicie codziennie przed śniadaniem pół szklanki letniej, przegotowanej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej miodu. Aby uaktywnić bio- katalizatory – napój przygotowujemy poprzedniego dnia wieczorem i pozostawiamy do rana przykryty spodeczkiem. W przypadkach wyraźnego wyczerpania sił biologicznych wypijamy codziennie dwie porcje napoju – rano przed śniadaniem i wieczorem tuż przed snem. Wiosną (od kwietnia do czerwca) do szklanki wody z miodem radzę dodać łyżeczkę świeżego soku z pokrzywy. Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że kuracja miodowa działa znacznie skuteczniej, jeśli po trzech tygodniach jej stosowania zrobimy dwutygodniową przerwę.

Miód pszczeli jest nie tylko znakomitą odżywką, ale również jednym z najstarszych naturalnych leków. W wielu krajach lekarze zalecają go na schorzenia wrzodowe przede wszystkim żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, skóry a nawet oczu. Jest też skuteczną odtrutką dla całego organizmu. Systematycznie powinni spożywać go górnicy i pracownicy innych działów gospodarki, którzy narażeni są na pylicę. W Belgii i Szwecji specjalne kuracje miodowe stosuje się w stanach wyczerpania psychicznego. W Związku Radzieckim podjęto skuteczne próby leczenia uporczywych nerwic wegetatywnych za pomocą kąpieli miodowych: do wanny napełnionej wodą o temperaturze 37°C dodaje się dwie łyżki stołowe miodu, kąpiele trwają 15-30 minut raz w tygodniu przez okres 4-5 miesięcy. Kąpiel taką można stosować nie tylko jako zabieg leczniczy, ale również wzmacniający, dodając do wanny napełnionej wodą litr wywaru z mięty pieprzowej, co ułatwi wchłanianie przez skórę zawartych w miodzie składników odżywczych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>