MLECZKO PSZCZELE CZ. II

Pacjentom wykonywaliśmy, w czasie stosowania mleczka, badania rutynowe (morfologia, OB, RR, EKG, mocz) oraz oznaczaliśmy we krwi poziom cholesterolu, białka całkowitego, fosfolipidów, Clp tłuszczu całkowitego, zachowania się lipoproteidów, trójglicery- dów i mukopalisacharydów. Od trzeciego do szóstego tygodnia stosowania mleczka statystycznie istotny jest spadek cholesterolu, przy czym poziom fosfolipidów wzrasta, a stosunek cholesterolu do fosfolipidów normalizuje się. Przy cukrzycy obniża się poziom cukru we krwi. Z analiz wynika, że istotna poprawa zachodzi w przemianie tłuszczowej ustroju, mającej zasadnicze znaczenie przy miażdżycy i w zwolnionej przemianie materii u ludzi starszych. Pacjenci w przeszło 90 procentach stwierdzają poprawę samopoczucia, przypływ sił żywotnych, zmniejszenie się i ustępowanie dolegliwości serca, duszności wysiłkowej, lepszy sen, regulację pracy przewodu pokarmowego, zanik szumów i zawrotów głowy, poprawę słuchu i wzroku. Poza tym zaobserwowano w przeważającej ilości przypadków wygładzanie się skóry twarzy. Mleczko pszczele pobudza apetyt, wpływa na zwiększenie wagi ciała u niedożywionych, pobudza przemianę materii u otyłych, podnosi sprawność fizyczną i umysłową, wzmaga odporność na choroby infekcyjne, normalizuje czynności gruczołów dokrewnych, hamuje rozwój miażdżycy, sprzyja zwalczaniu chorób przewlekłych, powstałych na tle zaburzeń układu nerwowego.

W naszym kraju produkcją mleczka pszczelego na skalę przemysłową zajmuje się Okręgowa Spółdzielnia Pszczelarska w Poznaniu, która dostarcza na rynek „Apivit ‚ w formie tabletek do ssania i proszku do zażywania „pod język . Zdecydowanie bardziej polecam mleczko liofilizowane (tzn. proszek) stosujemy je jeden raz dziennie, rano na pół godziny przed jedzeniem, biorąc na szklanej bagietce pod język 1, 10 fiolki 1-gramowej. Mleczko pszczele w proszku, jeśli trzymamy je kilka minut pod językiem, jest wsysane przez błonę śluzową jamy ustnej do krwi z ominięciem żołądka, gdzie soki trawienne mogłyby zniszczyć niektóre bardzo aktywne enzymy, a tak dzieje się, moim zdaniem, w przypadku ,,Apivitu w pastylkach. Kurację przeprowadzamy przez 40 dni, po czym robimy 1-6 miesięcy przerwy.

Kuracja mleczkiem pszczelim daje dobre wyniki w wielu schorzeniach, przede wszystkim jednak w niewydolności narządów związanych z procesem starzenia, miażdżycy, cukrzycy, chorobie wieńcowej serca, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżycie jelita grubego, zaburzeniach czynności gruczołów dokrewnych, trudno gojących się ranach, niewydolności wątroby, niedowładach kończyn, niedorozwoju umysłowym i fizycznym u dzieci.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>