MLECZKO PSZCZELE

Mleczko jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczoły, produkowaną w okresie od siódmego do czternastego dnia jej życia. Jest cieczą o konsystencji śmietanki, barwy kremowej lub w odcieniach od niebieskobiałej do brudnoszarej, lekko kwaśną, nawet cierpką. Karmione są nią larwy robotnic i trutni przez pierwsze 3 – 4 dni życia, a także matka pszczela w okresie całego stadium larwalnego i czerwienia.

Matka może się rozwinąć z każdego jajka przeznaczonego na pszczołę-robotnicę, jeśli tylko larwa będzie przez cały czas karmiona mleczkiem pszczelim (larwa, z której wyrośnie robotnica odżywiana jest miodem i pyłkiem kwiatowym).

Matka dzięki cudownym właściwościom mleczka żyje nawet 5 lat, podczas gdy zwykła pszczoła zaledwie kilka tygodni, a więc 30-40 razy krócej. Larwa mateczna w ciągu pierwszych kilku dni rozwoju zwiększa swoją wagę 2000-krotnie (w proporcji wygląda to tak, jakby nowo narodzone dziecko w ciągu kilku dni osiągnęło ciężar kilkunastu ton). Matka pszczela może też złożyć w ciągu doby 2000 i więcej jajek ważących dwukrotnie więcej od niej samej.

Z czego zatem składa się ów pszczeli eliksir życia? Otóż w suchej masie mleczka znajduje się między innymi około 35 procent białek, 17 procent tłuszczów, 27 procent cukrowców, 2 procent składników mineralnych. I chociaż w białku mleczka pszczelego wykryto kilkanaście aminokwasów, chociaż zawiera ono kilkanaście pierwiastków śladowych, wszystkie witaminy z grupy B – to jednak badacze są zdania, że o życiodajnych właściwościach mleczka pszczelego decyduje około 3 procent zawartych w nim substancji (dotychczas do końca nie zbadanych),’ o których można powiedzieć, że są wysokodynamicznymi enzymami (fermentami) niezbędnymi w przemianach biochemicznych, zachodzących we wszystkich systemach naszego organizmu. 1

Dzięki swoim regulującym, odmładzającym i wzmacniającym właściwościom mleczko pszczele zrobiło w ostatnim stuleciu zawrotną karierę. A rozsławił je tak na dobre w 1952 roku pszczelarz francuski, doktor Caillas w broszurze „Pszczoły źródłem młodości i witalności”.

W 1956 roku leczniczym właściwościom mleczka poświęcony został specjalny zjazd lekarzy w Bolonii. Do dziś temat ten wzbudza zainteresowanie w wielu krajach, gdzie prowadzi się liczne próby i doświadczenia kliniczne. W Polsce entuzjastą leczniczego stosowania produktów pszczelich jest dr med. Józef Matuszewski z Polanicy Zdroju, który w ulotce o mleczku pszczelim załączonej do ,,Apivitu tak pisze o przeprowadzonych w Polsce doświadczeniach:

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>