Mniszek pospolity

Mniszek, zwany popularnie „mleczem”, to jedna z najpospolitszych roślin naszych łąk, miedz i rowów, które w okresie jego wiosennego kwitnienia pokrywają się żółtym dywanem. Zawiera między innymi wiełocukry, substancje żywicowe, kwasy organiczne, sole mineralne i związki goryczkowe. Roślina ta dzięki związkom goryczkowym poprawia proces trawienia, szczególnie pobudza do pracy wątrobę i woreczek żółciowy, uaktywnia też pracę nerek, powodując oczyszczanie organizmu z różnego rodzaju złogów. W książce „Zioła lecznicze wydanej w Krakowie w roku 1936 J.H. Głóg zaleca stosowanie mniszka właśnie w kuracji wiosennej:

Kuracja ta powinna trwać 4 – 5 tygodni, jeśli chcemy osiągnąć zadawalające wyniki. W tym celu używamy soku wyciśniętego z liści i korzeni, a to codziennie dwa razy po dwie łyżki. Popić można herbatą koperkową (koper włoski) lub anyżową, albo też zupą. Sok ten oddaje szczególnie dobre usługi chorym na wątrobę i pęcherz. Można także zamiast tego używać herbaty w następujących dawkach: 30-40 gramów zielonych korzeni i liści albo połowę, jeśli roślina jest suszona, zagotować w jednym litrze wody. Z tego pić 3-4 razy dziennie po pół kieliszka do wina. Radzę też sporządzać z liści mniszka wiosenną sałatkę według rad przedwojennej zielarki A. Potockiej:

Kto skłonny do cierpień żołądkowych, żółciowych i wątrobowych, niech uprzedzi kwitnienie mniszka i zbiera jego odziemki, tj. liczne z korzenia wyrastające różowe, kruche, soczyste łodyżki, oczyści je z części zielonych, gorzkich i wymoczywszy w wodzie, przyrządzi z dobrą oliwą lub sokiem cytrynowym sałatę. Liście mniszka można też z powodzeniem mieszać z zieloną sałatą lub dodawać do innych sałatek wielowarzywnych. Największą wartość mają one do momentu kwitnienia rośliny.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>