Pokrzywa zwyczajna

Ta niedoceniana przez nas roślina już od połowy kwietnia pozwala na przeprowadzenie wzmacniającej i odmładzającej wiosennej kuracji. Znaleźć ją można wszędzie: w wilgotnych lasach liściastych, na śródleśnych polanach, pastwiskach, w zaroślach, nad brzegami wód.

Liście pokrzywy zawierają liczne witaminy (przede wszystkim C, K i B), mikroelementy, kwasy organiczne, związki aminowe, garbniki i flawonoidy. Ułatwiają przemianę materii (wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii), pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, przyspieszając proces trawienia, zmniejszają stany zapalne całego przewodu pokarmowego, poprawiają funkcjonowanie wątroby i jelit – a więc i przyswajanie pokarmów, czyszczą krew, zwiększając równocześnie poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek, likwidują wszelkie krwawienia wewnętrzne, czyszczą nerki i przewody moczowe, przeciwdziałając powstawaniu piasku i kamieni, wreszcie dostarczają witamin i soli mineralnych oraz zwiększają ilość enzymów, biorących udział w przemianach metabolicznych.

Kurację pokrzywową przeprowadzam systematycznie od wielu lat i stwierdzam, że jej wyniki przechodzą najśmielsze oczekiwania. Przede wszystkim likwiduje ona stan wiosennego zmęczenia – wyraźnie dodaje energii i chęci do życia, zdecydowanie poprawia apetyt. Już po tygodniu czujemy wyraźny przypływ swoistej „tężyzny w całym organizmie, ustępują różnego rodzaju bóle wędrujące, ale przede wszystkim bóle kręgosłupa.

Najlepszą, moim zdaniem, formą tej kuracji jest systematyczne picie soku ze świeżych roślin. Na pokrzywy wybieram się najczęściej do lasu lub nad brzeg czystej rzeczki z koszem i ostrym nożem. Jeśli ktoś posługuje się różdżką albo wahadłem, niech je zabierze, gdyż największą moc biologiczną mają rośliny rosnące na żyłach wodnych, a szczególnie na ich skrzyżowaniach. Nigdy nie zbieramy pokrzyw w odległości mniejszej niż 500 metrów od szosy, gdyż opary etyliny zatruwają je ołowiem i czynią całkowicie nieprzydatne jako surowiec zielarski. Radzę ścinać tylko górne pędy roślin, gdyż najwięcej wartościowych soków znajduje się właśnie na czubku wzrostowym, na wysokości osadzenia górnych 6 – 8 listków.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>