POTRAWY SZCZEGÓLNIE POSILNE

W naszym codziennym jadłospisie częściej powinniśmy uwzględniać potrawy z ziaren zbóż, warzyw, owoców i ziół. Wzbogacające nasz organizm w witaminy, makro i mikroelementy, enzymy regulujące trawienie i przyswajanie pożywienia. Zachęcam do tworzenia rozlicznych własnych receptur, podając równocześnie kilka własnych, sprawdzonych potraw.

– Zestaw śniadaniowy I:

Mieszamy ze sobą 1 część laskowych lub włoskich orzechów, 3 części kaszy gryczanej palonej, 2 części otrąb pszennych, 2 części siemienia lnianego, 1 część kaszy kukurydzianej i 1 część rodzynek.

Orzechy i rodzynki starannie siekamy, pozostałe składniki mielimy. Całość przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiku. Spożywamy na śniadanie 3 czubate łyżki stołowe mieszaniny rozpuszczonej w szklance ciepłego przegotowanego mleka z dodatkiem łyżeczki miodu lub pierzgi pszczelej w miodzie. Można też dodać jedno utarte jabłko. Potrawę taką zalecam szczególnie w miesiącach od stycznia do maja, czyli w okresie największego głodu witaminowego.

– Zestaw śniadaniowy II:

Mieszamy ze sobą 3 części kaszy jęczmiennej, 3 części płatków owsianych, 1 część suszonych kłączy perzu, 2 części siemienia lnianego, 1 część śliwek suszonych. Śliwki siekamy, pozostałe składniki mielimy. Całość przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Spożywamy na śniadanie 2 czubate łyżki stołowe mieszaniny rozpuszczonej w szklance ciepłego przegotowanego mleka z dodatkiem łyżeczki miodu i jednego utartego jabłka. Potrawa ta, podobnie jak pierwsza, jest również syta i posilna.

Surówka z płatków owsianych. 5 części płatków owsianych mieszamy z 1 częścią siekanych orzechów i rodzynek łącznie. 3 łyżki mieszanki zalewamy na noc 1/2 szklanki przegotowanej wody z dodatkiem łyżeczki miodu surówkę możemy też mieszać z kefirem lub jogurtem.

Pieczywo chrupkie. Mieszamy 1 szklankę żytniej i 1 szklankę pszennej mąki razowej, dodając soli kamiennej i dolewając wody do momentu otrzymania gęstego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze, robiąc nożem nacięcia tak, by później pieczywo łatwo było łamać. Chleb pieczemy w piekarniku przez 15 – 20 minut.

Kasza z cebulą. 1 szklankę kaszy (gryczanej lub jaglanej) gotujemy przez 20 minut w 2 szklankach osolonej wody. Dużą cebulę kroimy i dusimy w oleju tak długo, aż się zabarwi złociście. Mieszamy ugotowaną kaszę z duszoną cebulą.

Sałatka z fasoli. 1 szklankę fasoli i 1 2 szklanki ryżu gotujemy bez dodawania soli. Na patelni podsmażamy w oleju cebulę, marchew i kapustę. Wszystkie składniki łączymy i dolewając wody podgotowujemy przez kilka minut.

Pokrzywa a la szpinak. Liście pokrzywy drobno siekamy i dusimy w oleju z dodatkiem niewielkiej ilości soli kamiennej. Gdy zmiękną i nabiorą barwy ciemnej zieleni dodajemy nieco wody, szczyptę suszonego liścia mięty i pozostawiamy na małym ogniu do zgęstnienia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>