TYMIANEK WŁAŚCIWY

Tymianek, roślina lecznicza i przyprawowa – pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego, a znany i ceniony był już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji.

W łasciwosci. Ziele zawiera olejek, w skład którego wchodzi między innymi związek fenolowy – tymol, garbniki, kwasy organiczne, goryczki i sole mineralne. Roślina pobudza do pracy przewód pokarmowy, uspakaja układ nerwowy, jest znakomitym środkiem dezynfekującym.

Zastosowanie. Tymianku używać możemy do zup, pieczonych mięs, sosów, w wielu przepisach kulinarnych zaleca się go do „pizzy”. Napar z tymianku jest doskonałym środkiem dezynfekującym.

Uprawa. W ogródku lub na działce proponuję uprawiać tymianek jako roślinę jednoroczną. W kwietniu siejemy płytko, wprost do gruntu, w rzędach oddalonych od siebie o 30 centymetrów, 0,5 g nasion na 1 m”. Nasiona kiełkują po 10 dniach i od tego czasu aż do momentu rozkrzewienia się roślin, bardzo starannie, usuwamy z rzędów chwasty i systematycznie podlewamy całą uprawę. Tymianek jest półkrzewem, o cienkich pnących się pędach z osadzonymi na szczycie lilioworóżowymi kwiatami i drobnymi owalnymi liśćmi.

Ziele ścinamy po raz pierwszy w początku kwitnienia – w czerwcu – na wysokość 10 centymetrów od ziemi, po to by jego odrosty zebrać ponownie na początku października. Tymianek suszymy rozłożony cienką warstwą, później wykruszamy, oddzielając rękami zdrewniałe jego części. Susz najlepiej przechowywać w lnianych woreczkach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>