WITAMINA A (Akseroftol)

Jest niezbędna dla procesów wzrostu (szczególnie organizmów młodych) prawidłowego stanu błon śluzowych i dla procesu widzenia. Jej brak powodować może między innymi zahamowanie wzrostu, ziemistożółte zabarwienie skóry (szczególnie twarzy), zaburzenia w regeneracji nabłonków komórkowych całego ciała, co objawia się na przykład nadmierną suchością i rogowaceniem skóry, suchością w gardle, chronicznym nieżytem nosa z upośledzeniem węchu, zmniejszeniem wydzielania się kwasów żołądkowych. Jej niedostatek sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej, zmniejsza odporność na wszelkiego rodzaju przeziębienia, powoduje pieczenie pod powiekami (piasek w oczach) upośledzone widzenie o zmierzchu. Ten ostatni objaw niedoboru witaminy A, zwany popularnie „kurzą ślepotą „, jest najbardziej typowy. Aby przekonać się czy organizm nasz nie cierpi na niedobór tej witaminy, możemy wykonać prosty test.

Wchodzimy z pomieszczenia jasnego do ciemnego i liczymy jak długo trwa przystosowywanie się wzroku do ciemności. Jeśli nie dłużej niż 7 sekund, nasz organizm zawiera dostateczną ilość witaminy A, czas 8 -12 sekund świadczy już o jej niedoborze, choć niegroźnym jeszcze dla stanu zdrowia, powyżej 12 sekund to już groźna awitaminoza, którą trzeba zacząć natychmiast likwidować.

Akseroftol to witamina A, którą bezpośrednio uzyskujemy z pożywienia pochodzenia zwierzęcego, a prowitamina A (karoten) pochodzi z roślin. Zawartość witaminy A (w miligramach) w kilogramie niektórych produktów: tran – 300 wątroba wołowa – 76 wątroba wieprzowa – 33 żółtko jaja – 11,2 masło – 6,6 śmietana pełna – 2,4 mleko w proszku – 1,2 mleko chude – 0,42

Zawartość prowitaminy A: marchew – 67 liść pietruszki – 44 koperek zielony – 43 szpinak – 38 rzeżucha ogrodowa – 26,8 żółtko jaja – 22,3 owoc jarzębiny – 13 pomidor – 7,9 kiełki żytnie – 4 margaryna – 2,9

Ponieważ witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, surówki winny być bezwzględnie przyprawione oliwą. Podstawowa dawka witaminy A wynosi od 3 do 7 mg na dobę. Prowitamina ma 2 – 3 razy słabsze działanie od witaminy A. Witaminę A w około 95 procentach nasz organizm magazynuje w wątrobie, a jej nadmiar jest równie niewskazany jak niedobór i może być nawet toksyczny.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>